Choď na obsah Choď na menu

ryby

Ryby má každý rád a všetci vieme, že sú zdraviu prospešné. Ktoré sú teda najlepšie ?

PSTRUH

Pstruh je ideálny pre tých, čo neradi experimentujú a uprednostňujú domáce potraviny. Jeho konzumácia sa naozaj vyplatí! Obsahuje množstvo vysokohodnotných bielkovín, minerálov – draslíka, horčíka a fosforu, ako aj stopových prvkov železa, medi a zinku. Vitamíny D a E ochránia vaše bunky pred starnutím i pred voľnými radikálmi a postarajú sa o kožu, ktorá vás prekvapí krajším a sviežejším vzhľadom. Vitamíny sk. B zasa posilnia celú nervovú sústavu, podporia látkovú výmenu, podporia koncentráciu a predídu vyčerpanosti. Navyše nenasýtené mastné kyseliny zrieďujú krv a zabraňujú tak artérioskleróze. Pstruh by mal byť voľbou číslo 1 u vegetariánov – už v 100 gramoch filé pokryje 150% potreby vitamínu B12, ktorý sa nachádza v živočíšnych potravinách. Dosť dôvodov dať si konečne pstruha na tanier, nemyslíte? A nech nie je vyprážaný, ale pripravený na masle spolu so zeleninkou!

SLEĎ

Táto rybka zvykne byť označovaná ako striebro morí. Lekári i odborníci na výživu jej dávajú zelenú, lebo obsahuje to, čo náš organizmus pri dnešnom životnom štýle potrebuje – dobré tuky vo forme omega-3 mastných kyselín, dôležité pre naše stresom skúšané srdce a cievy. Tieto kyseliny zmierňujú tiež ťažkosti pri lupienke, neurodermitíde a reume. Sleď obsahuje veľké množstvo vápnika, draslíka a horčíka, stopové prvky jód, fluór, železo a selén a množstvo vitamínu D, E, B1, B2,B6, B12 a niacínu. Mimochodom, vitamín B12 je v našom tele nezastupiteľný, bez neho totiž nie je možná tvorba červených krviniek. Na jód je zasa odkázaná štítna žľaza, ktorá na jeho nedostatok reaguje tvorbou hrvoľa.Neprehliadnuteľná ryba s krásnym červeným mäskom. Jeho popularita stále stúpa, čo je pozitívne.

LOSOS

Losos je mimoriadne bohatý na omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A, D, E a B. Zo stopových prvkov sú najvýznamnejšie jód, fluór, selén a meď. Pri kúpe lososa však buďte obozretní a stavte na kvalitu. Umelo chované ryby totiž môžu obsahovať stopy jedov a pesticídov a majú i menej pevné a nekvalitné mäso. Doprajte si preto divého lososa či bio lososa. Ideálne je pripraviť ho na bylinkách a podávať s čerstvým zeleninovým šalátom s plátkom citróna

MAKRELA

Cenovo prístupná rybička. Ľahko ju spoznáte vďaka striebristému lesku a zebrovitým tmavým pásom. Nevýhodou je, že makrela sa rýchlo kazí, preto ju dostanete hlavne údenú, solenú či konzervovanú. Avšak aj za túto porciu sa vám organizmus poďakuje. Pokryjete ňou 2/3 bielkovín a 1/3 tukov. Makrely sú výborné pre tehotné ženy. Zabraňujú zvýšeniu krvného tlaku a podporujú dozrievanie mozgu a zrakovú schopnosť dieťaťa. A ďalšie plus – makrely znižujú hladinu cholesterolu a majú protitrombotické účinky. Makrelám sa vyhnite, ak máte zvýšenú kyselinu močovú v krvi.

ZUBÁČ

Ušľachtilá ryba, ktorá obsahuje menej ako 1% tuku! Bohatá je najmä na minerály, vitamíny a stopové prvky. Množstvo vápnika prispieva k mineralizácii kostry a zubov, fluór zasa posilňuje zubnú sklovinu a znižuje riziko vzniku zubného kazu. Ďalšie obsiahnuté látky zasa znižujú riziko zápalu a degeneratívnych ochorení. Železo a meď prispievajú ku krvotvorbe. 

Odborníci na výživu odporúčajú skonzumovať 1-2 porcie rýb týždenne. Vezmite si ich radu k srdcu a nielen to sa vám odvďačí zdravím a vitalitou!